Senaste nytt inom sociala medier

Här får du en uppdatering av de senaste nyheterna inom sociala medier och digital kommunikation. Detta är den sista rapporten för i år, men nästa år kommer nya sammanfattningar som håller dig uppdaterad.


new-instagram-text-logo

Instagram har haft ett, minst sagt, händelserikt år. Det är den kanal där det hänt mest under 2016. Och de meddelade nyligen att de nu är uppe i 600 miljoner användare.

Några nyheter från Instagram under året (+ några som kommer inom kort)

 • En ny algoritm för hur ditt flöde presenteras. Nu visas inte flödet i en tidslinje utan det du främst kan tänkas vara intresserad av visas först.
 • Nytt utseende på appen och ny logotyp.
 • I augusti kom deras ”Stories”, en nästintill ren kopia av Snapchats funktion.
 • Att du som företag kan skapa en egen företagsprofil med kontaktuppgifter.
 • NYTT! Möjligheten att spara en bild som du vill återkomma till. Istället för att ta en skärmbild kan du använda den nya bokmärksikonen. Klickar du på den sparas bilden i en ny privat flik i din profil. Det är bara du som ser dessa. Och du kan återgå till just den bilden vid annat tillfälle.
   

 • NYTT! Filtrering av kommentarer. Du kan välja att dölja kommentarer på ditt företagskonto som innehåller olämpliga ord, som du själv ställer in.
   

 • Du kan zooma en bild genom att dra med två fingrar på bilden. När du släpper hamnar bilden i utgångsläget igen.
 • PÅ GÅNG! Inom kort kommer du kunna markera produkter i en bild. Och på så vis kan följaren få fram mer information om produkten.
  Klickar du på en produkt i vyn kommer du till en ny sida där mer information kan läsas om produkten. Därifrån kan du gå direkt till att köpa produkten.

   

 • NYTT! Live-video på Stories
 • NYTT! På Stories finns nu även Boomerang (foton som sätts ihop till en kort video).
 • NYTT! Mentions är en annan nyhet i Stories. Om du vill visa vem som finns på bilden, en person eller ett företag, så kan du skriva @derasAnvändarnamn i texten.  De du nämnt visas under bilden och när någon klickar på deras namn kommer en pop-up som tar dem till deras profil. Den som omnämns på detta sätt får ett meddelande om det. 
 • NYTT! Ytterligare en nyhet i Stories är ”Se mer”-länkar. Att du kan lägga en länk längst ner så följaren kan läsa mer. Dock inte tillgängligt för alla än.
 • PÅ GÅNG! Nu kommer äntligen stickers till Stories, så du kan göra bilderna lite roligare. Du kommer även kunna lägga till text på flera ställen.

Snapchat VS Instagram

Har du funderat på vad det är för skillnad på Snapchat och Instagram Stories?
Här kan du se en enkel översikt.

 

Vilka sökord syns du på?

Många kunder frågar hur de ska ta reda på vilka sökord de syns på. Och vilka sökord som klickas på för att komma till deras webbplats. Det smidigaste sättet just nu är via Googles sökanalysrapport. Prova och se vilka sökord din webbplats är mest synlig på.

Vilka sökord/sökfraser var vanligast under 2016?

Google har släppt sin årliga sammanställning över vilka sökningar som ökat mest under året som gått. Och inte helt oväntat så återfinns ord som ”Pokémon Go”, ”Donald Trump” och ”Deadpool” på dessa listor. Se listorna för Sverige här.

Google har delat upp sökningarna i kategorier som till exempel Personer, Mat, Sport, Filmer och liknande. Det finns även några kategorier av typen ”Frågor som börjar med “Hur…”” och ”Frågor som börjar med “Vem…”. Google har använt lite olika verktyg för att sammanställa listorna och ett av dessa är den publikt tillgängliga tjänsten Google Trender där det i realtid listas vilka sökningar som går bra för tillfället.

 

new-facebook-logo-2015

En föräldraportal

Facebook har nu lanserat en föräldraportal. Där kan du läsa allt om hur Facebook fungerar och få tips till dig som har barn som använder Facebook. Så här skriver de själva:

”Det kan vara ett tufft jobb att vara förälder. Vi vet att föräldrar kan ha många frågor om Facebook. Oavsett om du har ett personligt konto eller om din tonåring har ett, så har vi praktiska länkar och tips som hjälper dig att få ut mesta möjliga av upplevelsen och hjälpa ditt barn att hantera sin upplevelse på ett bra sätt.”

Till föräldraportalen

Sök nya medarbetare på Facebook

Facebook kommer lansera en ny jobb-flik på företagssidorna. Där kommer sidadministratörer kunna skapa jobbannonser och ta emot ansökningar från kandidater. Det sägs att den kommer se ut som nedan…

Uppdatera dina egna flikar

Om du är inne på din Facebooksida via desktop kan du till vänster se en meny. Dessa går att ändra, både lägga till nya och ta bort.

För att redigera flikarna går du till Inställningar –> Redigera Sida eller om du ser alternativet ”Hantera flikar” på din sidomeny.

Facebook @ Work

En stor kommande nyhet på Facebook är företagstjänsten ”Facebook at Work”. Den är tänkt att användas som ett intranät/samarbetsverktyg för företag. En del utvalda företag har fått använda tjänsten sen början på året och det ska bli spännande att följa releasen av den.

Live 360-video

Facebook har lanserat Live 360-video för att förbättra videoupplevelsen. De knyter samman två populära funktioner, live-video och 360° foto.

 

Att sända live via sociala medier är en stor trend just nu. Och även Twitter har lagt till den funktionen. Nu kan du sända live direkt från Twitters app med hjälp av Periscope.

Lämna en kommentar

Priser och offert

Hör av dig för mer information, riktpris eller offert.

Odd Kommunikation AB
Videum Science Park
Framtidsvägen 10A, 351 96 Växjö
0470 - 286 00
hej@odd.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

             

Varukorg