Skip to main content

Google Alerts – Se vad andra skriver om dig och företaget på internet

Google Alerts är en smart och enkel funktion som vi använt i åratal. Den är gratis och hjälper dig att ha koll på vad om skrivs på internet. Genom att ange ord eller fraser som du vill övervaka får du mail så fort Google upptäcker att någon lagt ut något med dessa ord. Det kan vara på webbplatser, forum, bloggar, YouTube eller andra kanaler som du väljer. Perfekt för marknadsförare som vill veta vad som skrivs om ett företag, varumärke, produkt eller tjänst. Men även för dig som vill ha koll på konkurrenter, se hur vissa sökord används och hitta bra tips och innehållsidéer mm.

Kom igång med Google Alerts

För att använda Google Alerts behöver du ha ett Googlekonto. Du går sen till https://www.google.com/alerts
Där kan du skapa nya alerts och administrera de du har.

Tips på hur du skriver valda ord och fraser

Du kan fylla i ett ord men också flera ord i en fras. Använd inte för generella ord eller fraser bara för då kommer du att få otroliga mängder med aviseringar. Använd ”” runt om flera ord för att få med dem allihop. Skriver vi Odd Kommunikation kommer vi att få aviseringar för både ordet Odd och Kommunikation, för sig och ihop. Skriver vi ”Odd Kommunikation” får vi med frasen på det sättet och skriver vi Odd + Kommunikation får vi med båda orden men de behöver inte stå ihop.

Det går även att kombinera dessa genom att skriva ”Odd Kommunikation” + valfritt ord för att få med en fras ihop med något mer ord. Användbart för att hitta saker som skrivs om företaget, positivt som negativt. Men även för att hitta artiklar genom att skriva exempelvis ”Sociala medier” + tips

Det går också att hitta information på en viss webbplats genom att skriva ex [valfritt ord eller fras] site:domänen.se

Glöm inte felstavningar. Och har du väldigt många ord du följer kan du välja att få dem i en RSS feed istället för via mail.

Användbart och enkelt att komma igång!