Skip to main content

Har du ett sökbart namn på instagram?

Visste du att ditt namn på Instagram är sökbart? Då pratar jag inte om ditt användarnamn – utan det alternativa namnet i din profil. Om du kollar på din Instagramprofil så är det den rubriken som är i fet stil under din profilbild. Här skriver många sitt namn, vilket kan fungera bra om det är din privata profil. Använder du Instagram som företag kan du däremot använda detta namn för att bli mer sökbart. Häng med så ska jag berätta hur.

Vad betyder det att namnet är sökbart?

Det betyder att om någon söker efter något på instagram så kan ditt konto komma upp i personens sökresultat. Vill du exempelvis leta efter en frisör i Växjö och du skriver in detta i instagrams sökfunktion så kommer du endast få upp de konton som har nyckelorden ”frisör” eller ”växjö” i sitt användarnamn eller i sitt alternativa namn.

Ta oss som exempel: nya personer som aldrig varit i kontakt med oss eller vet vilka vi är skulle ju inte söka efter vårt användarnamn ”Odd.se” i sitt sökfält, däremot kanske de söker efter marknadsföring eller företag – och då är chanserna att vi dyker upp i deras sökresultat mycket större.

När kan det mer komma till användning?

När du exempelvis kommer över olika följarlistor så som när du kollar vilka som gillat en bild eller vilka som följer ett konto. I dessa listor får du upp tre saker: Användarnamn, alternativt namn och profilbild. Om du i detta läget har samma Användarnamn som alternativa namn så blir det bara en upprepning av samma sak. Skriv istället dit din företagsnisch, produkt eller tjänst så kommer personerna direkt att se vad du gör och bli mer intresserad av ditt konto än om de inte har en aning om vad du gör genom att bara läsa ditt användarnamn.

Här är ett bra exempel, här är en lista med konton som vi följer – där det är ett konto som har valt att lägga till alternativa sökord i sitt namn istället för att upprepa sitt användarnamn. Med detta menar jag att det är mycket större chans att jag väljer att klicka mig in på hennes profil än på de andras då de inte är lika tydliga med vad de förmedlar.

Hur gör jag för att ändra mitt alternativa namn?

Gå in i din profil och välj ”redigera profil”, fundera på vilka sökord andra troligtvis använder när när de söker efter dig och tänk även på att namnet ska vara tilltalande och direkt ska tala om för dina nya följare vad de kan förvänta sig av ditt konto. Skriv sedan in dessa ord på första raden under profilbilden där det står ”namn”, klicka på spara. – Klart!

Lycka till!