Skip to main content

Mina bästa tips när det gäller bilder till företaget

Det här med bilder vet jag att många tycker är svårt. Så här kommer ett gäng tips på vägen när det gäller hur du ska tänka kring bilder för företaget. Längre ner hittar du även en lista på bildbanker med bilder som är fria att använda. Men läs först igenom hur du ska tänka innan du klickar dig vidare där.

Jag brukar se på bilder utifrån två perspektiv: motivet och utseendet

Motivet

Motivet handlar om vad som är på bilderna. Är det viktigt att där finns människor? mångfald? olika etnicitet, ålder, kön? Vilka miljöer ska finnas med på bilderna? Från affären, verkstaden, kontoret, naturen? Tänk igenom och skriv ner kort vad som är viktigt för företaget när det gäller motiven. Kan även handla om att variera inzoomade motiv med större vyer, så det blir en bra variation. Detta tar du sedan med dig oavsett kanal… hemsida, LinkedIn, Instagram, mailutskick med flera.

Utseendet

Här handlar det mer om färger, filter och typsnitt vid text på bild. Hur ska bilderna kännas? Skarpa, mysiga, mättade, klara, färgstarka, mjuka? Tänk igenom vad bilderna ska förmedla för känsla och försök hålla den stilen så långt det bara går. Det ökar ”igenkänningsbarheten”, bygger varumärke och ger företaget en egen stil.

Sen är det viktigaste att det används bilder och att du inte fastnar i att du inte hittar rätt bild. Ja, bilder är viktigt. Men ibland är det viktigare att synas och få ut budskapet än att hitta den 110% perfekta bilden. Även jag, som designer, måste ge upp det perfekta ibland och bara köra på. Men håll det så långt det bara går.

Bildbank – en egen eller använda andras?

Jag brukar alltid råda alla kunder att skapa en egen bildbank. Ibland kanske det kräver att en fotograf anlitas för att få hjälp med att hitta en strategi vad gäller motiv och utseende och för att få ihop ett gäng med bilder som kan användas till alla kanaler. Mitt tips då är att skriva ner vad för typ av bilder det är ni önskar. Kan vara svårt ibland och självklart kan du ta din byrå eller fotograf till hjälp. Men försök tänka vad för bilder du behöver för att presentera verksamheten.

Kan jag använda mina egna mobilbilder?

Visst kan du det. Jag uppmuntrar verkligen företag att ta egna bilder och mixa upp fotografens bilder med. För det är kanske inte hållbart i längden för alla att låta en fotograf fota allt. MEN det är ändå viktigt att bildstrategin fortsätter att följas. Och att du hittar ett sätt att ta egna bilder på som ger den kvalité du önskar. Kanske en timmes rådgivning med en konsult kan hjälpa till att få den kompetens du behöver för att få till ljuset, motivet och det utseende du önskar. Ge inte upp för att det inte blev perfekt direkt.

Jag brukar ofta få frågan hur jag får till mina selfies. Hemligheten är ljuset och att ta många bilder. För att få till 2-3 bilder jag är nöjd med tar jag ca 50-70 bilder. Ja du läste rätt 🙂 Det räcker sällan att ta en bild och sen tro att den ska bli bra. Så ge inte upp. Försök och försök igen!

Kan jag använda andras bilder?

Du kan absolut använda andras bilder för att mixa upp dina och den anlitade fotografens i bildbanken. Viktigt att tänka på här är att du ALLTID måste ha den aktuella bildens fotografs tillåtelse. Så att hämta bilder från Pinterest eller Google är inte okej, så länge du inte har fotografens tillåtelse. Det kommer du aldrig runt. Och de kommer med stor sannolikhet hitta dig om du tar bilder utan lov. Det har hänt flera jag känner att de blivit kontaktade av fotografer som kräver dem på enorma belopp för de plockat deras bilder på Googles bildsök.

Så vart ska du hitta andras bilder som du får använda? Nedan har du en lista på exempel med bildbanker som har fria bilder. Bilder där fotografen sagt ok till att andra får ladda ner och använda dem. Nackdelen här är att det kan finnas andra som använder dem också. Men ibland kanske det inte spelar så stor roll. Ha det gärna i åtanke ändå.

Varsågod – mina tips på fria bildbanker

https://pikwizard.com/ 
https://picjumbo.com/
https://www.pexels.com/
http://kaboompics.com/
https://unsplash.com/
https://stocksnap.io/
https://pixabay.com/
http://www.lifeofpix.com/
https://www.foodiesfeed.com/
https://www.gratisography.com/
https://www.splitshire.com/
http://jaymantri.com/
https://magdeleine.co/browse/

Så fundera igenom din bildstrategi med motiv och utseende. Skapa en bildbank där ni alltid kan hämta bilder, bilder som matchar och lever upp till er strategi. Oavsett om det är egenfotade, från en anlitad fotograf, köpta eller hämtade via fria bildbanker. Fastnar du finns vi här och hjälper gärna till.