Skip to main content

Säker hemsida med SSL-certifikat

Har du koll på om din hemsida är säker? Kanske har du någon gång besökt en hemsida och fått upp en varning om att det inte är säkert att besöka sidan? Detta beror på att hemsidan saknar ett SSL-certifikat. Sedan ett par år tillbaka så markerar webbläsaren Chrome hemsidor som osäkra om de inte har ett SSL-certifikat. Så vad är då egentligen ett SSL-certifikat och hur vet du om er hemsida har det?

Lägg till ett ”S” som i säkerhet i din www-adress

Kanske har du någon gång noterat ett hänglås uppe vid URLen i webbläsaren? Alla webbplatser med ett SSL-certifikat får detta hänglås samt ett extra ”s” efter ”http” i URLen. Det innebär att trafiken på hemsidan är krypterad. Förenklat kan man säga att all information som skickas mellan en besökare på en webbplats och webbplatsens server skyddas. På så vis är det omöjligt för obehöriga att lyssna av trafiken mellan hemsidan och besökaren.


SSL står för Secure Socket Layer.

Tänk dig att du ska ge ett hemligt meddelande till en kollega. Du skriver meddelandet på en lapp och ger den till en annan person och ber honom att leverera den till kollegan. På vägen kan den som levererar lappen läsa det hemliga meddelandet då det står helt öppet på lappen. Med ett SSL-certifikat låses lappen in i en box och det är bara mottagaren som kan öppna. Med andra ord kan ingen annan smygläsa meddelandet på vägen. På samma vis skyddar ett SSL-certifikat informationen som levereras till och från din webbplats. Det kan vara information som fylls i ett formulär, kassan i en e-handel, inloggningar med mera.

SSL primeras av Google

Förutom att besökarnas uppgifter skyddas så arbetar Google aktivt med att visa säkra webbplatser högre upp i sökresultaten. Så genom att ha ett SSL-certifikat kan du rankas högre upp i söket på Google. Det finns även vissa tjänster som kräver att hemsidan har ett SSL, exempelvis betallösningar om du driver en e-handel.

Vem hjälper mig att ordna detta?

Det finns olika certifikat att välja på. Först och främst är det viktigaste att du har ett certifikat och är du osäker på vilket du ska ha så be om hjälp. Vårt tips är att kontakta ditt webbhotell eller din webbyrå så hjälper de dig att koppla på rätt typ av certifikat till hemsidan.