Skip to main content

Tar ditt företag semester i sommar?

Det känns i luften att semestern närmar sig, student och skolavslutningar avlöser varandra. Många företagare ha fullt upp att hinna med alla deadlines innan sommaren. Sen, när sista arbetsdagen innan semestern är kommen, nöjer sig många med ett enkelt semestermeddelande på mailen och hemsidan innan de lämnar. Även om det finns bemanning under sommaren stängs ofta uppdateringen av hemsida, Instagram och andra sociala medier ner. Och det är synd. Här missas många möjligheter. Det är ju på sommaren som de flesta av oss har tid att läsa, söka information och kolla in trender samt leta inspiration till hösten.

Förbered och tidsinställ

Mitt tips är att tidsinställa både blogginlägg, mailutskick, uppdateringar på Instagram och hemsidan redan nu. Använder du dig inte redan av Later, är det ett perfekt tillfälle att börja göra det nu. Här kan du tidsinställa dina Instagraminlägg för automatisk publicering samt få en bra överblick över alla dina inlägg. Se över sommarveckorna och sprid ut nyttigt innehåll som läggs ut för läsning under lata sommardagar. Har du inte möjlighet att tidsinställa inlägg på din hemsida är ett tips att länka in flöden från sociala medier som Instagram, Twitter och Facebook. Och har du inte möjlighet att fylla sommarveckorna med nyskrivet material, se över vilka som är dina populäraste inlägg i din blogg och repetera dem, kanske med en ny vinkel.

Checklista

 • Autosvar på telefon och mail
  Se till att tala in ett telefonsvar där du önskar trevlig sommar och meddela när du är åter från semestern samt hur kunden ska gå till väga om det är något brådskande. Detsamma gäller autosvar på mailen. Önska dem trevlig sommar även där och meddela när du är tillbaka från semestern.
 • Ett sommar- och semesterrelaterat inlägg i dina mest aktiva sociala kanaler
  En specifik högtid eller händelse ger dig anledning att posta ett extra inlägg i så väl blogg som på Facebook, LinkedIn och Instagram. Gör något skoj som sticker ut i flödet så som en selfie i er egen miljö med solglasögon, bild på en glass och parasoll eller något annat som är sommar för dig.
 • Sommarhälsning i slutet på alla mail
  Passa på att önska trevlig sommar/semester till alla som du mailar med.
 • Hemsida, sociala medier och Google my business
  Det kan vara bra att meddela även i dina sociala kanaler hur din arbetsplats kommer fungera under sommaren, stängs verksamheten ner helt i ett par veckor eller kan dina kunder fortfarande kontakta någon av dina kollegor när du är på semester? På Google my bussiness kan du justera öppettider under specifika helgdagar, så som nationaldag, midsommar mfl. Då syns det direkt i sökresultatet. Se hur du ändrar din google-ruta HÄR.
 • Schemalägg mailutskick
  Skapa ett mailutskick med länkar till blogginlägg eller erbjudanden som känns relevanta för lata semesterdagar.
 • Blogg
  Schemalägg bra läsning för dina följare under hela sommaren så de har något i solstolen att läsa och inspireras av till hösten.

Lata dig smart

Nu kan du med gott samvete ta din välförtjänta semester men ändå låta marknadsföringen av din verksamhet fortsätta. Underhåll din publik, potentiella kunder och kom tillbaka utvilad och fräsch till ett företag som är igång redan från dag ett. Hör av dig om du behöver hjälp eller har några frågor om hur du ska gå tillväga när du ska schemalägga inlägg eller om du behöver tips på bra innehåll att skriva.